Menu Close

Llenç Sant Bult, Iglésia Sant Joan de l’Hospital

lienzo san juan hospital sant bult

SANT BULT DE LA XEREA I SANT JOAN DE L’HOSPITAL

QUADRO A l’OLI DEL S. XVIII. ANÒNIM

El quadro de “Sant Bult” representa una talla de Crist crucificado, en els ulls oberts, de tamany aproximat a tres pams, cobert per un corfoll nugat en la cintura en un cordoncillo i coronat en la triple tiara de pontífex o Sum Sacerdot. Als seus peus es troba un Sant Cáliz del Sopar del Senyor.

En l’época posterior a la reconquista de Valéncia per En Jaume I, hi havia unes caballerizas prop de l’emplaçament dels Cavallers del Temple en les que es va produir un gran incendi. Un veí del barri, Manuel Navarro, albañil, ajudava a apagar-ho quan va vore en el sol una llosa que cobria un profunt pou, retirant-la en els seus companyers i descendint al vore llums, va trobar en el fondo l’image d’un Crist en majestad, crucificado.

L’encarregat de les obres en les caballerizas va intentar apropiar-li-la i Navarro va tindre que reclamar davant la Justícia, obtenint-la va passar des de llavors al barri de la Xerea en els llímits de la muralla este de la ciutat. Lindaba en la Judería i en el Conjunt de l’Orde religiós-militar de l’Hospital de Sant Joan de Jerusalem, verdadera fortalea i refugi de peregrins. Consta que celebraven la festa d’aniversari de la trobada de Sant Bult, en l’iglésia de Sant Joan de l’Hospital.

El barri es va estendre posteriorment més allà de la Porta de L’Xerea o Exedrea, cap a la Rambla de Predicadores, (actual Plaça de Tetuán). La festa es va traslladar llavors al Convent de Sant Dumenge. Actualment se celebra en la Parròquia de Sant Tomás Apòstol, centre d’esta demarcació, a la que acodix en processó des de la seua “Llar Social” el dia de la festa, per a allí cantar-li els Gojos.

En l’archiu de l’actual Casa Social del Sant Bulto de Jesús existix una crònica on es narren els acontenyiments més significatius.

En ella es llig que l’any 1556, es varen celebrar els oficis religiosos habituals en l’iglésia de Sant Joan de l’Hospital. El prior, Fray Juan de Val-letta, va regalar a l’Image la Creu Militar de la Sobirana Orde de Malta i ell mateixa la va colocar sobre el seu pit. La base és d’or i en esmalt blanc la creu de huit puntes que el Papa els va otorgar en el s. XIII, quatre diamants lluïxen en els ànguls. Tots els anys la lluïx sobre el corfoll durant la processó

En l’any 1998, el primer dumenge de Juny, es varen celebrar els actes del 750 aniversari i rememorant l’antiquíssima història, la Santa image, va tornar a visitar el temple de Sant Joan de l’Hospital, en l’interior del qual se li va fer un devot homenage.

lienzo san juan hospital sant bult

Informació extreta de la web de Sant Joan de l’Hospital: ENLACE

Ya esta expost el Oleo a Sant Bult en la Sacristia: UBICACIÓN

Fotos: Llenç i Text Iglésia Sant Joan de l’Hospital (Valéncia)