Menu Close

Centenari coronació 1923 – 2023

centenario coronación

Ha començat un més de Maig prou especial per als valencians. La Patrona de la ciutat de Valéncia la Verge dels Desamparats celebra el seu centenari de coronació i per a tal ocasió s’han programat una série d’actes entorn a l’image, l’història i la tradició que ha marcat a tantes generacions.
Un fervor que engalana els carrers de la ciutat en el segon dumenge de maig, i trauen en trasllat i processó a la seua image, la Geperudeta.

LA VERGE DELS DESAMPARATS VISITA A SANT BULT

La festa de Sant Bult vol unir-se a la celebració i tindre en el recort a la Mare de Déu en les seues visites tan especials per a nosatres al barri de la Xerea i a les Festes de Sant Bult.

centenario coronación
centenario coronación

(L’image de la Verge dels Desamparats, recorrent els carrers del barri de la Xerea, 1974.)

centenario coronación

(D. José Sabater, recitant versos a l’image de la Verge dels Desamparats en la Plaça Sant Bult, 1974.)

VERGE DELS DESAMPARATS TORNA A LA XEREA

Varen passar els anys i en 1995, sent President D. Antonio Bellido Aparicio junt al President D. Antonio Bellido Lapiedra, va demanar invitació a la Real Basílica, per a que la Verge dels Desamparats, desfilara junt a Sant Bult en processó i els veïns, clavarios i amics de Sant Bult pogueren, rendir pleitesía al seu Mare de Déu.

Tot el barri engalanat per a l’ocasió va rebre a la seua patrona, rebuda entre pétals i mirades de complicitat per cada una dels carrers que passava i veïns i veïnes emocionats de vore com la Verge dels Desamparats s’acostava als seus balcons, per a tindre front a front la mirada de pau de la perla del Turia.

centenario coronación
centenario coronación
centenario coronación
centenario coronación

(Instantànees de la Verge dels Desamparats portada a muscles en la processó en honor a l’Image de Sant Bult en 1995.)

MODISTAS PER A LA VERGE

En una atra ocasió, en maig de 2013, la verge dels Desamparats no va visitar el barri de la Xerea, si no que dos de les seues veïnes i clavarias de Sant Bult Mari Montero i Vicen Sarrión, varen ser les encarregades de confeccionar el mant plateado que portava en el Trasllat la Verge dels Desamparats, tan elegant i a les que des de Sant Bult volem felicitar i agrair que compartiren en nosatres este fet tan important en les seues vides.

(Mari Montero y Vicen Sarrión junt a la Verge dels Desamparats.)

UN MANT A LA SOLIDARITAT

Ya una miqueta més propenc als nostres dies, la Festa de Sant Bult i la Verge dels Desamparats es tornen a creuar en el seu ampar.

El diari Les Províncies, baixe una gran ajuda dels seus llectors, devots i veïns de Valéncia, varen confeccionar tots junts un Mant de solidaritat a la Verge dels Desamparats, en mostra de totes aquelles persones que estaven malitas i que nos havien deixat pel Coronavirus.

Les Províncies en el seu acte en la seua sèu, va voler invitar a la societat valenciana i a les festes populars de la ciutat per a rebre a la Verge a la seua arribada a la sèu.

centenario coronación

(Verge dels Desamparats en el seu Mant de la Solidaritat – Foto Les Províncies.)

Per a esta ocasió acodim en Na Alicia Castillo, Clavariesa Major de Sant Bult, acompanyada de Na Paula Bellido Presidenta de Sant Bult. Agraïm esta invitació tan especial i per supost de tornar a trobar-nos en el camí la Verge dels Desamparats i Sant Bult.

centenario coronación

(Na Paula Bellido, Presidenta de Sant Bult i Na Alicia Castillo, Clavariesa Major 2022, junt a la Verge dels Desamparats)

ACTE CENTENARI CORONACIÓ

El dissabte 13 de maig de 2023, va tindre lloc en el Pont del Real l’acte del centenari de la coronació de la Verge dels Desamparats. L’image original de la Real Basílica va recórrer els carrers de la ciutat de Valéncia per a rebre els honors en el seu centenari com a Patrona de la ciutat de Valéncia.

A l’acte des del Palau del Temple, va ser invitada la Festa de Sant Bult, acodint a l’acte Na Ana Falero Clavariesa Major de la Festa de Sant Bult 2023 i Na Paula Bellido Presidenta de la Festa de Sant Bult.

centenario coronación
@santbult SANT BULT | Acto conmemorativo centenario de la coronación Virgen de los Desamparados. #SantBult #SantBult23 #VirgenDeLosDesamparados ♬ sonido original - Fiesta Sant Bult

FUTUR

Tirar una vista arrere i vore que el fervor i la devoció per la Verge dels Desamparats ve de fa temps i que també ha estat unida a l’Image del Crist de Sant Bult, no nos queda d’una atra que demanar que pronte la Mare de Déu puga visitar-nos en la nostra festa, que estarem encantats de rebre-la en els honors que be es mereix.

La casa de Sant Bult sempre estarà oberta per a que nos visite quan puga ser.

VIXCA LA MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS

1923 – 2023

Altar Verge dels Desamparats 1923

Altar Verge dels Desamparats 2023