
Un any més la ciutat de Valéncia es prepara per a celebrar el 9 d’Octubre, dia de la Comunitat Valenciana.
En el 9 d’Octubre de 1238, el Rei Jaime I, reconquista la ciutat de Valéncia. Esta data és un dia important per a la Festa de Sant Bult. L’història de Sant Bult conta l’Image de Sant Bult va aparéixer en un pou propenc a les caballerizas del Rei Jaime I, en el palau del Temple. Per lo tant hui podem festejar que l’Image de Sant Bult va aparéixer en el barri de la Xerea i que 786 anys despuix l’image seguix celebrant les seues festes en el més de juny.
PROGRAMA D’ACTES
Dissabte 5 d’octubre
19.00 h – Concert de l’Orquestra Simfònica Municipal de València. Palau de la Música.
Diumenge 6 d’octubre
12.00 h – Alardo d’arcabusseria amb desfilada per la plaça del Mercat, l’avinguda de Maria Cristina i plaça de l’Ajuntament. A partir de les 12.30 h, final a l’esplanada central de la plaça. Organitza: Federació Valenciana de Moros i Cristians.
Dimarts 8 d’octubre
De 10.00 h a 21.00 h – La Nostra Senyera. Exposició de la Reial Senyera en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València (últim accés a les 20.30 h).
19.00, 19.30 i 20.00 h – Interpretació del Cant a la Senyera a càrrec de la Coral Polifònica Valentina en el Saló de Cristall de l’Ajuntament de València.
19.30 h – En la plaça de l’Ajuntament, Mostra de Balls, Músiques i Cançons Valencianes, amb la col·laboració de la Federació de Folklore de la Comunitat Valenciana.
Participen Associació Cultural Anem de Ronda de Navajas, Grup de Danses El Portitxol de Xàbia i Grup de Danses El Forcat de València.
En acabar, al voltant de les 21.30 hores, dansà popular.
19.30 h – Concert de la Banda Simfònica Municipal de València amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana. Palau de la Música.
23.59 h – Nit de la Llum: castell de focs artificials, a càrrec de la pirotècnia Germans Caballer, en el pont de Montolivet.
Dimecres 9 d’octubre
12.00 h – Processó cívica i ofrena floral a Jaume I, per l’itinerari següent: plaça de l’Ajuntament, carrer Sant Vicent, plaça de la Reina, per a accedir a la catedral per la Porta dels Ferros.
Te Deum en la Catedral.
En acabar, la processó continua per Plaça Palacio Arzobispal, carrer Barchilla, plaça de la Reina, carrer de la Pau fins a la plaça d’Alfons el Magnànim. Ofrena de corones de flor davant l’estàtua del rei Jaume I en el Parterre. Acabada l’ofrena, es reprén la processó cívica pel carrer del Pintor Sorolla, carrer de les Barques i plaça de l’Ajuntament.
Obri l’Escola de Tabal i Dolçaina Russafa-fa al costat de la Policia de Gala muntada a cavall i acompanyen la Reial Senyera els timbalers de la ciutat.
En acabar la processó cívica, mascletà a càrrec de la pirotècnia Turís, en la plaça de l’Ajuntament.
17.00 h – XX Entrada de Moros i Cristians Ciutat de València, per l’itinerari següent: Glorieta, carrer de la Pau, Poeta Querol, Barques, plaça de l’Ajuntament i Marqués de Sotelo. Prèviament, a les 16.30 h, es farà la Baixada de Gloria, amb el següent itinerari, en sentit invers al recorregut de l’entrada: plaça Ajuntament, carrer Barques, carrer Poeta Querol, carrer La Paz i Glorieta, amb la participació d’un representant de cadascuna de les esquadres.
Organitza: Federació Valenciana de Moros i Cristians.
Agenda 9 d’Octubre 2024: AJUNTAMENT DE VALÉNCIA